W ramach Kampanii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) „Wybieraj bezpieczną żywność” 6 i 8 marca 2024 roku w naszej szkole odbywały się spotkania uczniów klas technikum oraz szkoły branżowej z panią Kamilą Kołakowską - pracownikiem Oddziału Zdrowie Publiczne i Komunikacja PSSE w Bolesławcu.
Prelekcje miały na celu zapoznanie młodzieży z tematem bezpiecznej żywności oraz zwiększenie ich świadomości o zdrowym odżywianiu. Prowadząca wyjaśniła, co kryje się pod nazwą „bezpieczna żywność”. Omówiła dokładnie, w jaki sposób chronić i zabezpieczać produkty żywnościowe tak, aby nam nie szkodziły. Uczniowie otrzymali wyczerpujące informacje nt.: prawidłowego przechowywania żywności, zanieczyszczonego jedzenia, ochrony żywności przed owadami, diety pudełkowej, wirusów i bakterii namnażających się w produktach żywnościowych oraz substancji konserwujących i wzmacniających ich smak.
Spotkania zorganizowała szkolna pedagog, pani Małgorzata Warwas-Rupp
Załącznik | Rozmiar |
---|---|
broszura _ zywnosc _ v3.pdf | 1.3 MB |
broszura _ suplementy _ v2.pdf | 931.67 KB |
plakat _ suplementy _ v2.pdf | 1.38 MB |
plakat _ zywnosc_v3.pdf | 1.75 MB |